FAQ • Szukaj • Użytkownicy • Grupy • Rejestracja • Zaloguj                    

Poprzedni temat «» Następny temat
Nowe tłumiki - "śmierć" żużla, czy nie?

Czy wprowadzenie nowych tłumików zabije żużel?
tak
100%
 100%  [ 3 ]
nie
0%
 0%  [ 0 ]
nie wiem
0%
 0%  [ 0 ]
Głosowań: 3
Wszystkich Głosów: 3

Autor Wiadomość

krystiand 
@Admin

Zaproszone osoby: 8

Wysłany: 2009-11-20, 16:05   Nowe tłumiki - "śmierć" żużla, czy nie?

Cytat:
Z dniem 31.12.2009 r. kończy się ważność homologacji wszystkich dotychczas używanych tłumików. Po tej dacie używanie tych tłumików będzie zakazane. Do chwili obecnej FIM homologował 3 różne tłumiki, które będą mogły być używane w Mistrzostwach Świata i Europy od 1.01.2010 roku:

- Akrapovic
- Prodrive
- King

W obecnej chwili trwa proces homologacji tłumika czwartego producenta.

Od 1.01.2010 niżej wymienione federacje wprowadziły obowiązkowe używanie nowych tłumików w mistrzostwach i ligach krajowych: PZM (Polska), ACCR (Czechy), DMU (Dania), FMI (Włochy), MAMS (Węgry), SVEMO (Szwecja), NMF (Norwegia), FFM (Francja), DMSB (Niemcy), SML (Finlandia), HMS (Chorwacja), AMZS (Słowenia), MFR (Rosja), KNMV (Holandia), ACU/ BSPA (Wielka Brytania).

Przepisy FIM dot. poziomu głośności zostały wprowadzone w prawie
wszystkich wyścigach torowych na świecie.Jednakże Komisja FIM Grand Prix zrobiła wyjątek dla 11 zawodów
Grand Prix na żużlu, które odbędą się w 2010 roku.

No to Kryterium Asów w Bydgoszczy i Turniej pożegnalny Krzyżaniaka pewnie będą jednymi z moich ostatnich zawodów w 2010 roku (Grand Prix się nie liczy)... chyba, że nie bedzie tak tragicznie... ale, nie mam zamiaru słuchać tego jakże ekscytującego warkotu skuterów :evil: Co sądzicie o nowych tłumikach?

"A potem zawodnicy, jak po sznureczku, posuwają się przez cztery kółka"

raul1989 
@Mod

Wysłany: 2009-11-20, 18:16   

Na tych tłumikach to już chyba rekordy toru pobite nie zostaną.

Sylvia_ZKS 
@Mod

Zaproszone osoby: 1
Pomogła: 2 razy

Wysłany: 2009-11-20, 23:30   

Czarny sport straci przez to cały swój urok... Już nie można będzie powiedzieć, że uwielbia się ten ryk motocyklów... :-/

krystiand 
@Admin

Wysłany: 2009-11-24, 18:46   

speedway.info napisał/a:
Nowe rozporządzenie w sprawie tłumików stało się rzeczywistością. Kiedy po raz pierwszy usłyszałam, że władze FIM chcą wcielić w życie projekt o wymianie tłumików osprzętu żużlowego na nowe, bardziej wyciszające, pomyślałam że to nie przejdzie. Po pierwsze-koszty, po drugie-po co? a po trzecie i najważniejsze...właśnie.
Żużel to nie tylko kapitalne widowisko dla oczu. Żużel postrzegamy wszystkimi zmysłami. Wzrok-wyżej wspomniany, węch- przysłowiowy "zapach metanolu" przebija nawet najświetniejsze perfumy made in Paris, dotyk-siedząc przy wirażu na quasi-piknikowych torach można nieraz poczuć materię toru żużlowego na własnej skórze. Dalej idąc po mapie zmysłów-smak, w tym przypadku często używany metaforycznie "smak żużla" i ten jakże istotny-słuch. Przecież ryk silnika to symfonia dźwięków dla wprawionego ucha konesera brzmień żużlowych. Dynamika brzmienia jest wpisana w historię tego sportu od samego początku, towarzyszyła pokoleniom zawodników i kibiców od zawsze. Czyż ten charakterystyczny ryk silnika na starcie, gdy zawodnik podkręca manetkę gazu, nie podkreśla "smaku" obserwowania wyjścia spod taśmy? Geometria i akustyka stadionu również wpływa nasze postrzeganie dźwięku, w zależności od punktu naszego położenia. Odgłos pracujących silników najpierw słyszymy wyraźnie, agresywnie, stopniowo oddala się i wytłumia, jakby słyszany "zza ściany", by znów powrócić z maksymalną siłą uderzenia…żużlowa poezja. Jakoś nikomu wcześniej do głowy nie przyszło, że żużel jest "za głośnym sportem". W pierwszej kolejności powinni narzekać zawodnicy i oczywiście kibice. Gdyby tak rzeczywiście było, to stadiony nie byłyby oblegane przez fanów czarnego sportu jak i żużlowych nowicjuszy. Skoro nie przeszkadza kibicom, to w czym problem? Wątpię, żeby jednym z powodów były narzekania osób z żużlem nie zaprzyjaźnionych, gdyż geometria stadionu ogranicza siłę dźwięku, będąc sama w sobie rodzajem tłumika. Więc komu tak bardzo zależy na tym, by koniecznie zmniejszyć dopuszczalną granicę głośności motocykla żużlowego? Można by spekulować, że na całkowitej wymianie tłumików zarobią firmy produkujące ów przedmiot dyskusji. Owszem, to jest rzecz niepodważalna i bezsprzeczna. A skoro o finansach mowa…
Domyślam się, iż tłumik do najtańszych części nie należy. Z góry zakładając, że zawodnik będzie musiał wymienić wszystkie tłumiki, jakie ma w posiadaniu i zapewnić sobie rezerwowe, będzie to dość droga rozrywka, zwłaszcza z efektem "zamienił stryjek siekierkę na kijek". Nie jest tajemnicą, że żużlowcy przysłowiowo "nie śpią na kasie", zwłaszcza młodzieżowcy, którzy szukają sponsorów gdzie tylko się da. W przypadku mniej zamożnych zawodników inwestycja taka będzie z pewnością sporym obciążeniem finansowym. Przecież o niebo lepiej zaopatrzyć się w nowy motocykl czy dobry tunning, aniżeli wymieniać tłumiki bo "tak sobie FIM uwidziało". A propos FIM, głównego sprawcy zamieszania. Ostatni komunikat dotyczący wymiany tłumików ominął imprezę Indywidualnych Mistrzostw Świata. Tylko dlaczego? Skąd IMŚ zasłużyło sobie na taki przywilej? FIM łaskawie zostawiło żużlowi jeden z najcenniejszych przymiotów na imprezie, która rozgrywa się 11 razy w roku. I tylko te 11 razy będzie można usłyszeć "stary dobry żużel" zakładając, że można zobaczyć wszystkie mecze live.
Nowe tłumiki zabierają cząstkę żużlowej tradycji. Jeśli różnica w decybelach będzie spora, kwestia szybkiego przyzwyczajenia zmysłu słuchu do nowej sytuacji może okazać się zbawienna. W tym momencie próbuję sobie wyobrazić jak by wyglądał koncert Metalliki na Stadionie Śląskim bez nagłośnienia…cóż, marna perspektywa. Oby taka sama wizja nie spotkała widowisk żużlowych. Na efekty decyzji FIM przyjdzie nam czekać jeszcze przez kilka miesięcy, a przez ten czas wiele się może jeszcze wydarzyć. Szkoda tylko, że pewnych decyzji nie można już cofnąć, nie będąc posądzonym o niekonsekwencję.

Świetny tekst, który oddaje sedno sprawy ;)

krystiand 
@Admin

Wysłany: 2010-02-04, 19:13   

Cytat:
Do
Główna Komisja Sportu Żużlowego
Pan Przewodniczący Piotr Szymański

W związku z pomysłem wprowadzenia nowych limitów głośności podczas zawodów żużlowych, chciałbym przedstawić opinię zawodników Stowarzyszenia Żużlowców na ten temat.

Zawodnicy bardzo negatywnie wypowiadają się na temat nowych tłumików, które będą obowiązującymi od 2010 roku. Wielu miało okazję testowania tych tłumików i pewne jest to, że zmieniają one charakterystykę silników, a co najgorsze, niektóre z nich wpływają na najkrócej mówiąc wytrzymałość silników, poprzez ich nadmierne nagrzewanie się. Na szczęście kolejne modele, które otrzymują homologację na 2010 rok są tłumikami, które prawdopodobnie już tak dużego wpływu na silniki nie mają. W związku z tym zawodnicy, mimo tego, że w sposób trochę wymuszony, to jednak wyrazili swoją akceptację odnośnie korzystania z nowych tłumików. Najbardziej przekonywującym argumentem dla zawodników jest fakt, że będą musieli z nowych tłumików korzystać również w ligach zagranicznych jak i wszelakich eliminacjach europejskich i światowych. Nie jest to podyktowane względami ekonomicznymi, tylko właśnie technicznymi, ponieważ korzystanie z dwóch rodzajów tłumików będzie od zawodników wymuszało specjalnego przygotowywania silników pod nowe, a osobne pod stare tłumiki.

Największym nieporozumieniem byłoby jednak, gdyby w naszym kraju doszło do podziału na imprezy, w których konieczne byłoby korzystanie z nowych tłumików, a imprezy, w których można byłoby używać starych tłumików. Jest to niewyobrażalne, aby np. w Ekstralidze startować na starych tłumikach, a w pozostałych imprezach na nowych. Tłumik, jak wspomniałem wyżej, nie jest jedną z osłon motocykla, czy jakąkolwiek inną częścią, która nie ma wpływu na zachowanie silnika i którą można przełożyć z jednego motocykla na drugi, bez żadnego wpływu na jego charakterystykę i wytrzymałość. Bardzo komplikującą sytuacją, a przede wszystkim niesprawiedliwą byłoby, gdyby niektórzy zawodnicy, na co dzień startowali na nowych, a część na starych, w niedzielę na starych, a we wtorek na nowych, w lidze na starych, a w eliminacjach na nowych. Przecież Ci, którzy będą, na co dzień startować na nowych, będą mieli więcej doświadczeń od tych, którzy będą korzystać ze starych. Pewnie, np. w Ekstralidze mogliby też korzystać z nowych, ale w rywalizacji z zawodnikami startującymi na starych, ich szanse byłyby ograniczone. Nic wspólnego ze sprawiedliwością nie miałaby też sytuacja, kiedy dojdzie do barażu między drużyną pierwszoligową, a ekstraligową. Przecież dla zawodników pierwszoligowych będzie to sytuacja bardzo trudna, ponieważ będą musieli korzystać z rozwiązania, z którym nie mieli do czynienia od ponad roku.

W związku z tym stanowisko zawodników, których zdanie szczególnie powinno być brane pod uwagę w kwestiach technicznych, nie może być inne, jak tylko nawołujące do jednolitego rozwiązania we wszystkich rozgrywkach-albo wszędzie na nowych, albo wszędzie na starych.

Z poważaniem
Krzysztof Cegielski
Stowarzyszenie Żużlowców

Najlepiej jakby wybrano opcje "albo nigdzie"... ciekawe czemu do F1 się nie przyczepili, też powinni wszystko wyciszyć :lol:

krystiand 
@Admin

Wysłany: 2010-04-13, 18:47   

No i nowych tłumików nie wprowadzono w Polsce, ale FIM postępuje teraz świńsko i ZAKAZUJE PRODUKCJI STARYCH TŁUMIKÓW!

krystiand 
@Admin

Wysłany: 2010-04-14, 16:24   

Cytat:
- Po pojawieniu się informacji o zakazie w stosunku do jednego z producentów starych tłumików postanowiłem wystosować pismo do Polskiego Związku Motorowego z prośbą o interwencję w tej sprawie. Przecież w Polsce podjęto decyzję o startach zarówno na nowych, jak i starych tłumikach. Nie może być zatem tak, że ktoś ogranicza produkcję niezbędnych części dla polskich zawodników - powiedział dla SportoweFakty.pl Krzysztof Cegielski.

Prezes Stowarzyszenia Żużlowców odniósł się również do informacji o wprowadzeniu nowych tłumików w ligach szwedzkich i brytyjskich. - Wiem, że wielu zawodników już w tej chwili złożyło protest u swoich promotorów i menadżerów w klubach szwedzkich. Ja sam również wysłałem już pisma do federacji SVEMO i klubów szwedzkich. Dzisiaj będę wysyłał kolejne. Mam wrażenie, że nie piszę tylko w imieniu części zawodników, ale całego środowiska. Bo z kim bym nie rozmawiał, niezależnie od tego, czy mamy do czynienia z Polakiem czy obcokrajowcem, to nikt nie wyobraża sobie, aby miał startować na nowych tłumikach. Sytuacja ta trochę przypomina sytuację z polskich lig, gdzie zapadła decyzja o startach na nowych tłumikach, a po protestach zawodników zmieniono decyzję. Mam nadzieję, że w Szwecji będzie podobnie. Wiele klubów już też zgłasza w federacji szwedzkiej swój sprzeciw. Mają jeszcze kilka dni na interwencję. Podobnie jest w Anglii. Mimo, że podjęto decyzję o startach na nowych tłumikach od 15 maja, to zawodnicy nie zamierzają na nich startować. Mam wrażenie, że FIM i federacje krajowe podejmują decyzję o wprowadzeniu nowych tłumików i czekają, jaka będzie reakcja ze strony zawodników. Na palcach jednej ręki można policzyć zawodników, którzy nie mają zastrzeżeń do nowych tłumików. Zwolenników startowania tylko na nowych tłumikach nie wręcz w ogóle - wyjaśnił Krzysztof Cegielski.

Cegielski wierzy, że protesty zawodników przyniosą spodziewane efekty i nowe tłumiki nie zostaną wprowadzone. - Byliśmy informowani, że wszystkich krajach oprócz Polski, zawodnicy będą startowali na nowych tłumikach. Odbyły się już mecze w Niemczech i wiem, że jeżdżono na starych. Podobnie będzie dzisiaj, gdzie Greg Hancock i Sebastian Ułamek zadebiutują w lidze czeskiej i wiem, że pojadą na starych tłumikach. Uczulam zawodników rozmawiając z nimi, aby nie doprowadzili do sytuacji, aby gdziekolwiek ktoś wystartował na nowych tłumikach. Nie możemy pozwolić, aby wprowadzono coś, co jest niebezpieczne dla zawodników - zakończył Cegielski.

za: sportowefakty.pl

Krzysiek Cegielski robi świetną robotę, oby wszędzie wycofano się z "nowych" tłumików ;)

raul1989 
@Mod

Wysłany: 2010-04-14, 18:26   

Chciałbym bardzo by był bojkot zawodników i w zawodach w Szwecji lub w zawodach rangi FIM WSZYSCY zawodnicy pojechali na starych tłumikach, bądź wogóle nei wystapili.

krystiand 
@Admin

Wysłany: 2010-04-20, 20:22   

Jednak SVEMO zgodziło się na "stare" tłumiki w Szwecji :D

raul1989 
@Mod

Wysłany: 2010-04-21, 18:00   

lecz tylko do 1 czerwca

krystiand 
@Admin

Wysłany: 2010-04-21, 20:30   

Może zostanie na dłużej to zachowajmy dobry humor ;)

Krzysiek89 
Kibic

Wysłany: 2010-06-06, 21:19   

Dla mnie osobiście pozbawienie ryku silnika na stadionie żużlowym to jest jakaś paranoja. W Rzeszowie jak zawsze przejeżdżałem, zanim tam zamieszkałem, to aż fajnie się robiło jak jechało się samochodem i słyszałem przez okno dźwięk żużlowego motoru... Jeszcze bardziej mi się dźwięk spodobał jak jeden dobry człowiek mnie na żużel zaprowadził. Wtedy stwierdziłem, że bez tego ryku i zapachu to nie będzie to samo. Mam jednak nadzieje, że nie dojdzie do tego, żeby żużlowcy jechali na odkurzaczach.

Pozdrawiam

..:: Sponsor ::..

Skad: z internetu

Odpowiedz do tematu